En domstol i Kairo dömde på måndagen tre journalister från tv-bolaget al-Jazira till mellan sju och tio års fängelse. De anklagades för ha hjälpt en terroristorganisation, sedan de uppmärksammat protesterna mot den egyptiska militärdiktaturen och intervjuat medlemmar i Muslimska brödraskapet.

Den prisbelönte australiensaren Peter Greste, hans egyptisk-kanadensiske chef Mohamed Fahmy och producenten Baher Mohamed greps strax före nyår, anklagade för att stödja Muslimska brödraskapet genom sin rapportering. Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, säger:

"Inte nog med att man har kriminaliserat den politiska oppositionen utan nu sätter den egyptiska regimen munkavle på nyhetsmedier för att de ger en annan bild av verkligheten än den officiellt sanktionerade."
"Tyvärr blir det vanligare att länder använder lagar mot terrorism för att inskränka det fria ordet. Det händer i många länder och är ett av de största hoten mot yttrandefriheten just nu."
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio, Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter och Thomas Mattsson, chefredatör Expressen säger i ett gemensamt uttalande att domarna mot al-Jaziras medarbetare är en rättsskandal.

"Domarna mot tv-medarbetarna är en rättsskandal. Brottet de påstås ha gjort sig skyldiga till är inget brott utan en del av yttrandefriheten, grundvalen för ett fritt och öppet samhälle. Den rättigheten är universell."
"Att rapportera från en revolution inget brott."
Egypten finns på plats 159 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex.

http://www.reportrarutangranser.se/nyheter/20140625/journalistik-ar-terrorism-i-egypten
http://www.expressen.se/nyheter/att-rapportera-fran-en-revolution-inget-brott/