Den saudiske bloggaren Raif Badawi dömdes i september till tio års fängelse, tusen piskrapp och att betala motsvarande 2,1 miljoner kronor i böter för att han förolämpat islam på Internet. I fredagen pryglades han offentligt på ett torg i Jedda, där han fick ta emot 50 piskrapp i samband med fredagsbönen.

Enligt Reportrar utan gränser väntas han få piskrapp varje fredag tills hela straffet verkställts. Vittnen som såg när han fick spöstraffet säger att han inte skrek eller grät.

Raif Badawi har varit fängslad sedan 2012, och startade webbsidan "Free Saudi Liberals" (humanf.org) i syfte att ifrågasätta religionens roll i det saudiska samhället. När han greps 2012 yrkade åklagaren på att han skulle åtalas för "apostasi" (när man lämnar sin religion), vilket är belagt med dödsstraff i Saudiarabien.

Hans hustru, Ensaf Haidar, flyttade efter gripandet till Kanada med parets tre barn, och driver därifrån en kampanj för att Saudiarabien ska låta familjen återförenas i Kanada. Kort innan straffet verkställdes publicerade hon en vädjan via en muslimsk organisation i Kanada, Universalist Muslims, riktad till den saudiske ambassadören i landet:

"Vi ber [...] din regering att erkänna att det inte existerade något brott som "att smäda islam" under den helige profetens Muhammeds liv (frid vare med honom) och att vår helige profet Muhammed aldrig bortsåg från de kristnas rätt att be i kyrkan eller från kvinnors rättigheter, och att den Heliga koranen är tydlig med att det inte kan finnas något tvång i religionen. Därför begick Mr Badawi aldrig något brott när han efterlyste förändringar på dessa punkter och smädade inte islam"
I Saudiarabien råder nolltolerans både ifråga om religions- och regimkritik. Webbsidan "Free Saudi Liberals" är numera nedstängd, men en arkiverad version finns på archive.org.

http://en.rsf.org/arabie-saoudite-saudi-blogger-raef-badawi-given-09-01-2015,47464.html
https://www.facebook.com/raifofficialpage
https://www.facebook.com/free.badawi
https://www.facebook.com/universalistmuslims
https://campaigns.amnesty.org/actions/write-for-rights-raif-badawi
https://web.archive.org/web/20120707085517/http://www.humanf.org:8686/vb/
http://www.thedailybeast.com/articles/2015/01/11/arab-satirists-fear-a-charlie-hebdo-fate-every-day.html
https://www.youtube.com/watch?v=Vd3dh9sy2SE
https://www.youtube.com/watch?v=qcYK3xqcAEY
http://www.flashback.se/artikel/2890/webbredaktor-riskerar-dodsstraff-i-saudiarabien