I Malmö har kammaråklagare Stefan Gradler beslutat att lägga ner utredningen mot tre fildelare som polisanmälts av branschorganisationen Antipiratbyrån. Beslutet fattades på grundval av bedömningen att sekretessen av IP-adresser, som är ett unikt ”namn” som datorer uppkopplade mot Internet har, vägde tyngre än att försöka beivra vad som kan vara brott mot upphovsrätten.

- Skulle vi undersöka vilka IP-adresserna var i det här fallet skulle det innebära att vi bröt mot sekretesslagen, säger Gradler.

Beslutet kan innebära att Stockholmspolisen brutit mot sekretesslagen, i fall de hanterat IP-adresser, som enligt en statlig utredning är att betrakta som personuppgifter, när de nyligen gjorde flera uppmärksammade ”razzior” mot misstänkta fildelare i Stockholm.

Fildelningsförespråkarna i Piratbyrån kommer därför att göra en polisanmälan mot Stockholmspolisens Hans Strindlund, som tidigare gjort sig känd för att tumma på lagen i sitt polisarbete, och var den som fattade beslutet om husrannsakan.