Webbplatsen "Magharebia.com" riktar sig till befolkningen i Maghreb-området i Nordafrika och förmedlar nyheter om sport, kultur och politik. Som vilken dagstidning som helst, om det inte vore för att den ges ut av Pentagon. Vilket knappast är tydligt.

Läsaren måste klicka på en minimal länk längst ned på sidan, annars får hon eller han aldrig veta att webbplatsen "sponsras av" det amerikanska försvarsdepartementet.

Idag existerar det två sådana här sajter – den andra vänder sig till Balkan – men Pentagon tänker starta fler. Syftet är, enligt försvarshögkvarteret, att kunna bemöta "lögner" om USA. Webbplatserna styrs av militärer, specialutbildade i "information warfare", att föra krig medelst information, alternativt desinformation.

– Visst kan sådana här webbplatser vara vilseledande. Problemet är att de ser ut som oberoende nyhetsmedier, säger Tom Rosenstiel, Project for Excellence in Journalism.

Pentagon hävdar dock att det inte publiceras något annat än korrekta uppgifter på webbplatsen. Men nyligen skrev vice försvarsminister Paul Wolfowitz i ett PM att endast journalister som "inte kommer att kritisera den amerikanska administrationen" är aktuella för webbplatsernas redaktioner. Hittills har minst 50 frilansjournalister
anställts.

Styrd journalistik rimmar illa med det löfte som George W Bush avgav, sedan det avslöjats att amerikanska journalister betalats för att ställa sig bakom administrationens beslut.

– Vi kommer inte att betala någon för att föra fram vårt budskap. Det behöver vi inte göra, då budskapet är starkt nog ändå, sa presidenten. Pentagon har startat en utredning för att se om webbplatserna håller sig inom dessa ramar.

http://www.magharebia.com/cocoon/awi