För fyrtio år sedan anmälde sig Michal Schwerner och Andrew Goodman som frivilliga att resa till Mississippi och registrera svarta väljare. En sommardag klev de in i en bil tillsammans med James Chaney, en ung man från orten, men arresterades. Efter några timmar i häkte släpptes trion – men stoppades utanför den lilla staden Meridian av Ku Klux Klan. Sex veckor senare hittades deras kroppar nedgrävda. Männen hade misshandlats svårt och skjutits till döds.

Morden på medborgarrättskämparna intensifierade kampen mot söderns raslagar. Men förövarna fick endast i undantagsfall kännbara straff. En av dem som klarade sig var Edgar Ray Allen.
Men nyligen arresterades han. Allen är idag 79 år gammal och hävdar att han varken har eller har haft samröre med Ku Klux Klan. Detta motsägs dock av rasistorganisationens egna medlemmar.

Nyligen lovade gruppen "Mississippi Religious Leadership Conference" att betala ut 100 000 dollar till den person som kan lämna information som resulterar i fällande dom.
– Vi tänkte att det skulle motivera någon att träda fram. Vi är övertygade om att det finns folk där ute som vet saker men inte har berättat.

Om löftet gällande belöning har bidragit till att Allen greps är ännu oklart. Undersökningen startades på nytt förra året av delstatens åklagare Jim Hood, och människorättsorganisationer hyllar det faktum att Allen - som troligen är skyldig med tanke på vad som kom fram i samband med första rättegången – nu åtalas igen.

– Det här är ett nytt Mississippi, säger en representant för Veterans of the Southern Civil Rights Movement.
Morden på de tre svarta männen och den efterföljande rättsprocessen låg 1988 till grund för Alan Parkers uppmärksammade film "Mississippi Burning".

http://www.kkk.com