Den amerikanska tobaksgiganten Philip Morris och dess ägare Altria Group äger genom sina multinationella företag en hel del "hederliga" svenska varumärken.

Matvarugiganten Kraft Foods har under de senaste decennierna gått fram som en dammsugare när det gäller uppköp av skandinaviska matvaruföretag. Bland annat har företag som norska Freia och svenska Marabou köpts upp. Detta innebär att många av de produkter som vi upplevt som typiskt svenska eller skandinaviska i själva verket ägs och produceras av multinationella företag. Här är några exempel på andra företag som ägs av Kraft Foods: Gevalia, Estrella, O´Boy, Daim, Maxwell House och många andra. Internationellt finns till exempel Toblerone, Starbucks, Ritz, Old El Paso, Milka, Philadelphia och många andra.

Detta är ju på många sätt naturligt i den tyngre internationella affärsdivisionen. Men vad få känner till är att bakom Kraft Foods ligger tobaksjätten Philip Morris (Marlboro, Marlboro Lights med flera produkter) och dess huvudägare Altria Group. Det är sålunda de enorma cigarettintäkterna som möjliggjort vidare uppköp av matvaruproducenter och varumärken i en så ofattbart stor skala. Vi fäller inga värderande domar om detta, men konstaterar att det alltid är intressant att se hur "bollarna studsar" bakom kulisserna.