Den 8 november förra året anföll amerikanska och brittiska trupper, understödda av det irakiska nationalgardet, den belägrade staden Falluja. Syftet var att krossa motståndsrörelsen.

Ytterst få journalister rapporterade om vad som egentligen hände under offensiven. Det som ändå visades chockerade världen. En raserad stad. Civila som desperat försökte ta sig bort från striderna. Soldaten som mördade en skadad irakier.

Sedan har det varit tyst. Men brittiska tidningen The Guardian skickade en irakisk journalist, Ali Fadhil, till staden för att spela in en dokumentärfilm. Du kan se utdrag från dokumentärfilmen här:
http://image.guardian.co.uk/sys-video/Guardian/video/2005/01/10/fallujah_guardianfilms.mov

– Den är helt förstörd. Falluja var en modern stad. Idag finns där ingenting. Vi ägnade första dagen åt att vandra i bråten, det enda som återstår av stadskärnan. Alla hus var obeboeliga, säger han.

Fadhil ser ingen framtid för Fallujas befolkning. Merparten av invånarna flydde före koalitionens anfall, och när de nu lämnar flyktinglägren väntar en stad som inte längre fungerar, en stad utan vattenförsörjning
och el.

USA bedömde att anfallet var en stor succé, men mycket tyder på att tusentals motståndsmän kunde lämna den belägrade staden.
– Vi drog oss tillbaka. Det var ett taktiskt beslut, säger en av dem till Fadhil.
Under sina två veckor i Falluja såg han många kroppar på gatorna. Fadhil misstänker att det främst är civila som dödats.
– De ruttnande liken visade inga tecken på att vara motståndsmän. Människor har till exempel dödats i sina sängar. Detta har framförts till de amerikanska styrkorna i Bagdad, men hittills har Fadhil inte
fått några svar.