Den amerikanska skådespelerskan Thelma White dog 94 år gammal den 13 januari 2005. Hon var mest känd för sin insats som ondskefull marijuanasäljande kvinna i kultfilmen "Reefer Madness" (1936).

Thelma White föddes 1910 och medverkade sedermera i ett 40-tal filmer i Hollywood. Hennes mest kända film är "Reefer Madness", något skådespelerskan själv inte var så nöjd med. "Jag gömmer mig varje gång filmen kommer på tal", medgav hon en gång i en intervju.

Filmen är ett skrattretande propagandaepos mot marijuana och andra droger och var under lång tid bortglömd. Orsaken var helt enkelt att den ursprungligen betraktades som alltför dålig, även i propagandasyfte. Det var först 1972 som den upptäcktes igen, av Keith Stroup - en aktiv förespråkare för en mer liberal lagstiftning i USA vad gäller marijuana. Han betalade $297 för en kopia av filmen och började visa den på olika konferenser och lobbyaktioner, till publikens jubel. En av dem som såg filmen vid ett sådant tillfälle var Robert Shaye som släppte den på nytt genom sitt nystartade företag New Line Cinema.

Framgångarna med kultfilmen "Reefer Madness" bidrog till New Lines framgångar. Resten är, som det heter, historia. Under de första åren av detta nya sekel producerade New Line Cinema "Sagan om Ringen"-filmerna, ett av filmhistoriens mest lönsamma projekt. Kanske hade denna framgångsrika filmatisering inte skett på det sätt den nu gjorde om det inte varit för just Thelma Whites numer legendariskt kalkondoftande insats i "Reefer Madness"?