En domstol i den amerikanska delstaten Virginia meddelar att lagen om att varken gifta eller ogifta par får ha oral- eller analsex kommer att hävas.

I grund och botten handlar den nya diskussionen om den lag från tidigt 1800-tal som hävdar att det olagligt för ogifta par att A) ha sex och B) framförallt ha sex oralt eller analt (inte ens gifta). Juristerna som kritiserar lagen hävdar nu att den måste upphävas eftersom det är vars och ens ensak vad man håller på med sexuellt så länge alla inblandade är med på det. Det är helt enkelt en alltför gammal lag för att kunna gälla idag, menar man.

Många påtryckningar har skett från homosexuella lobbygrupper, som hävdat att lagen endast fyllt en funktion för att förtrycka homosexuella. Nyligen avskaffades en antisodomilag i Texas, även där efter framgångsrikt lobbyarbete av homosexuella.

Hur detta kom på tal i Virginia är också intressant: En kvinna som fått herpes av en man efter oralsex stämde mannen på fem miljoner dollar. Men domaren ogiltigförklarade hennes stämning eftersom hon i själva verket gjort något olagligt enligt Virginias lagstiftning. Rabalder kring detta ledde sedermera fram till den aktuella debatten och det kommande upphävandet av lagen.