Tunisiens statskontrollerade tidningar firade den internationella dagen för mänskliga rättigheter – 10 december – med att hylla president Zine al-Abidine Bin Ali. Men samtidigt trakasserade utkommenderade polisstyrkor landets ledande människorättsgrupp, CNLT.

Människor hindrades bryskt att komma in i organisationens byggnad, och det är inte första gången det händer. Polisen har de senaste åren systematisk försökt sabotera människorättsgruppers verksamhet, ofta med hjälp av hot och våld. Detta trots att konstitution garanterar mötesfrihet.
– Återigen demonstreras Tunisiens intolerans för oberoende aktivister, kommenterar Human Rights Watch (HRW). Nästa år kommer det att arrangeras ett internationellt möte i Tunis. Världens länder ska träffas för att diskutera informationssamhället. FN sponsrar det hela.
– Tunisien vill betraktas som en global ledare när det gäller att sprida tillgången till information. Men när det kommer till den egna situationen så är regeringen en mästare i att undertrycka information, säger Sarah Leah Whitson, chef för Mellanöstern och Nordafrika på HRW.
Ett exempel är att myndigheterna låser oppositionella hemsidor. Det går alltså inte att komma in på CLNT:s hemsida inifrån Tunisien.