Yttrandefriheten i Tyskland blir allt mer begränsad. Nyligen fälldes webbplatsen "ODEM Anti Censorship Networks" för att man i en debatt länkat till två nazistiska webbsidor samt till gore-sidan Rotten.com. Grundaren Alvar Freude dömdes av distriktsdomstolen i Stuttgart att betala 3 000 euro (cirka 27 000 kronor) i böter.

Bakgrunden är ett beslut från 2001 där distriktsregeringen i Düsseldorf kräver att Internetleverantörerna i North Rhine-Westphalia blockerar åtkomsten till domänerna nazi-lauck-nsdapao.com och stormfront.com.

Freude publicerade flera kritiska kommentarer och länkade till de förbjudna webbsidorna. För det anmäldes han till polisen av myndigheterna, som nu funnit honom skyldig för att ha "hjälpt och bistått tillgång" till material som "sporrar rashat [och] förnekar förintelsen," ett brott i Tyskland.

Inför domstolen argumenterade Freude att blockera nazisternas webbsidor var fel sätt att bekämpa ideologin, och att den istället kunde hota den konstitutionella rätten till informationsfrihet. Men åklagaren sa att Freude riskerade att "förvirra unga människor genom att göra nazistpropaganda tillgänglig för dem."

Vad som gör allting ännu löjligare är att myndigheterna på Düsseldorfs egna webbplats publicerar nazi-domänerna helt öppet, men att skapa länkar till sidorna i fråga är vad som är olagligt. Som om att folk inte fattade hur man klistrar in domännamn i adressfältet på sin webbläsare.

Freudes advokat säger att hans klient kommer att överklaga domen, som har kritiserats hårt av journalister och akademiker i landet.

ODEM Anti Censorship Network:
http://censorship.odem.org

De tre förbjudna domänerna:
http://www.rotten.com
http://www.nazi-lauck-nsdapao.com
http://www.stormfront.com