"Fair and Balanced" – Rättvist och Balanserat – lyder som bekant det amerikanska Fox News slogan. Nu verkar det dock som att det annars så tilltufsade liberala USA börjat bita tillbaka mot nyhetsnätverket och dess ägare, mediemagnaten Rupert Murdoch. Filmproducenten Robert Greenwalds nya dokumentärfilm, "Outfoxed: Rupert Murdoch´s War on Journalism", har under de senaste veckorna skördat stora framgångar, med draghjälp från bland annat den Bushkritiska organisationen MoveOn och distribution via dess webbplats.

Filmen vill påvisa att Fox News helt har förbigått journalistiska principer rörande objektivitet och allmänhetens rätt till information – något som, bör det noteras, är vad dess slogan glatt och oberört anspelar på. Detta har skett genom till exempel en alltför lojal rapportering av Bushadministrationens "sanningar" rörande kriget i Irak och USA:s manipulerade presidentval, för att inte nämna nyhetsnätverkets svartmålning av liberala meningsmotståndare.

"Some people say" – "vissa säger" – är en av Fox nyhetsankares och reportrars standardformuleringar som visat sig väldigt användbar för att presentera Murdochs åsikter i ett objektivt skimmer, och resultat har inte låtit vänta på sig: en opinionsundersökning förra oktober visade att 33 % av Fox tittare trodde att USA hade hittat massförstörelsevapen i Irak, medan 67 % av desamma trodde att Saddam Hussein hade kopplingar till Al Qaida. Outfoxed har, rävlikt måhända, redan livat upp det amerikanska mediehönshuset och skapat en viss debatt rörande journalistikens roll som propagandainstrument, givetvis ett känsligt ämne under pågående valrörelse. Dokumentären har förstås samtidigt attackerats av Fox News med sedvanlig journalistisk yrkeskunnighet: "Den är orättvis, obalanserad och den är ett attackförsök. Och jag har inte ens sett den än", som en av dess reportrar uttryckte det efter premiären.