En anonym polis uppger i en JO-anmälan att Malmöpolisen har ett hemligt register över vänsteraktivister med bilder från demonstrationer och beskrivningar av personerna.

Enligt Sydsvenskan ska det röra sig om sjuttio personer som deltagit i demonstrationer. Den anonyme anmälaren säger sig vara polis och hävdar att det på en polisstation i Malmö finns ett rum med information om vänsteraktivister.

Anmälaren ger en detaljerad beskrivning av materielet: ett tjugotal bilder på personer som deltagit i demonstrationer eller "liknande tillställningar" i Malmö. Där ska dessutom finnas en pärm med sjuttio personer registrerade med namn, foto och politisk inriktning, typ "vänsteraktivist" eller "djurrättare".

Anmälaren hävdar också att polisen förföljer personer hem efter demonstrationer för att se var de bor. Ingen av de registrerade är, såvitt anmälaren känner till, misstänkt för något brott. Ingen av dem känner heller till att de är registrerade.

Justitieombudsmannen (JO) bedömde att uppgifterna var tillräckligt trovärdiga, och allvarliga, för att de ska granskas av åklagare.