Censuren av Internet i Kina ökar, en trend som går stick i stäv mot resten av världen. Målen är osedligheten och snusket som man inte vill att kineser ska utsättas för.

År 2004 var året då en stor mängd Internetcaféer stängdes ner i Kina. Man attackerade också kinesiska sajter innehållande information som är kritisk mot regimen och sajter med erotiskt innehåll. I hög grad har man också försökt blockera tillgång till utländska sajter med erotiskt innehåll.

Nu ökar man trycket vad gäller snuskförbudet. På webbplatsen Cyberpolice kan medborgare ange sajter och tipsa om vem som eventuellt ligger bakom stötande sajter. Med andra ord ett regimsanktionerat angiverisystem där kineser kan ange varandra hur de vill.

Friheten på Internet blev snabbt för stark i Kina i den bemärkelsen att antalet sajter med erotiskt, pornografiskt och tankeväckande innehåll ökade lavinartat under de första åren av 2000-talet. För att hindra folk att känna eller tänka själva har man nu satt igång en censuroperation och ett angiverisystem i en skala som inte funnits sedan Sovjets storhetstid. Problemet för den kinesiska censuren är att Internet är så pass dynamiskt jämfört med tryckta media. Finns det en censurmur i cybervärlden är det oerhört sannolikt att en hacker kommer att anta utmaningen!

Får man gissa att man på regeringsnivå i Kina kan surfa fritt hur man vill?

http://www.cyberpolice.cn