Regeringen vill som bekant ha övergångsregler inför EU-utvidgningen den 1 maj. Medborgare från de nya länderna ska under de närmaste åren inte få del av den fria rörlighet som är ett av fundamenten för det europeiska samarbetet. Skamligt!

Men det där var kanske bara delvis korrekt. EU-medborgare från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien är tänkta att särbehandlas och diskrimineras. Men även Cypern och Malta blir nu EU-länder. Och tänka sig - övergångsreglerna kommer inte att gälla folk från dessa två länder. Häpp!

Förolämpningen mot folken i de forna öststaterna blir alltså dubbel. Det är inte nya medlemsstater som sådana som ska hållas ute i kylan - bara vissa. Nu får regeringen vara så god och förklara sig!

För det första: Hur menar man att medborgare i de forna öststaterna utgör ett större "hot" än de från Malta och Cypern? Vad är det egentligen för skillnad mellan en maltes och en polack?

För det andra: Hur motiverar man att olika EU-medborgare ska erkännas olika rättigheter? Har man en aning om vad en sådan särbehandling i förlängningen kan leda till?

Övergångsreglerna är inte bara orättvisa. Nu börjar de faktiskt likna ren mobbning. Eller apartheid.

Har du åsikter? Varför inte skriva ett mail?

Migrationsminister Barbro Holmberg:
registrator@foreign.ministry.se

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson:
registrator@industry.ministry.se

Statsminister Göran Persson:
registrator@primeminister.ministry.se