Nyligen stoppade man i England en reklamfilm med George Bush. Man angav bland annat att producenterna först måste be om lov från George Bush om de ville visa filmen.

BACC som granskar reklamfilmer för tv innan de sänds, sade att reklamen för programmet 2DTV på dvd och video, var för anstötlig eftersom man ifrågasatte USA:s presidents intelligens. Man skulle inte godkänna den förrän Bush gett sin tillåtelse.

Reklamfilmen visar presidenten när han öppnar en kopia av videon med noteringen "placera den i videon", men han placerar den i stället i brödrosten, och den brinner upp. En reklamfilm för samma produkt med David Beckham blev också förbjuden. Den visar den engelska fotbollskaptenen när han gör sin jullista och frågar sin fru: "Victoria, hur stavar man till dvd?"

Producenterna hävdar att 2DTV går mycket längre än reklamen, och den har aldrig tidigare varit något problem för ITC - sändningsmyndigheten för tv i England. Men ITC förklarade att reklamkoden är mycket tuffare eftersom reklamen kommer in i hemmen oinbjuden, medan i ett tv-program vet tittaren ofta vad de kan vänta sig.

Giles Pilbrow, producent för 2DTV, avfärdar begäran att söka Bushs tillåtelse. "Det är en idiotisk begäran. Vi skulle kunna skriva ett brev till Bush, men jag tvekar att han skulle läsa det."

BACC sade vidare till 2DTV-producenterna att de inte heller kunde visa Saddam Hussein eller Osama bin Ladin i en reklamfilm ifall skämtet ansågs "förolämpande".

Se den förbjudna reklamfilmen (MPEG):
http://www.2dtv.co.uk/movies/2DTV_Bush_Ad.mpg