För att fylla tomtens säck rejält är det många som väljer att skaffa kredit inför julen. Det man inte får glömma bort är att när den glada julen är slut, ska skulden betalas. Har man inte noga sett över vad som i realiteten ska betalas tillbaka, kan räkningarna ge en faddare smak i munnen än gammal veckogammal risgrynsgröt. Klapparna har nämligen haft två prislappar. Den första betalningen klirrar ner i handlarens kassalåda, och den andra ska betala kredittjänsten.

Konsumentverket har gjort en sammanställning över villkoren för kontokrediter och betalkort, och där kan man läsa att mellan det billigaste och dyraste kortet kan det skilja upp till 1 300 kronor. Billigast är Föreningssparbankens Visa/MasterCard (10 % ränta) och dyrast GE Capital Banks Finax Card (36 % ränta). Från Konsumentverket råder man att vara noggrann i sitt val av kredit och betala tillbaka så snart som möjligt. Skillnaden på att betala minimiavgift i flera års tid och att lägga upp återbetalningen på ett år är för SEB:s köpkort hela 6 683 kronor.

Vill du läsa mer, och jämföra tabeller över de olika krediterna, ska du gå in på adressen: http://www.krediter.konsumentverket.se.