Ett potentiellt problem i online-rekommendationssystem uppmärksammades nyligen när Amazon tog bort en länk till en analsex-manual för män som fanns alldeles bredvid en spirituell guide skriven av tv-predikanten Pat Robertson.

De två titlarna var tillfälligt länkade med hjälp av teknik som spårar och visar listor på varor som besökare på Amazon.com tittar på och köper. Listan är ett marknadsföringsverktyg, där produkter visas under rubriken: "Kunder som handlat den här varan köpte också de här varorna".

De två automatiska resultat som dök upp tillsammans med Robertsons bok "Six Steps to Spiritual Revival" inkluderade en andra bok av Robertson och sexmanualen.

- Det verkar för oss som det är en konstig sammanställning av de två titlarna, sade taleskvinnan Patty Smith, till Planet Out.

Den "konstiga" länken kan ha varit ett skämt av sidans besökare som upprepat klickat på de två böckerna, och då lurat det automatiska rekommendationssystemet att koppla ihop de två varorna som en reflektion av handlarnas intressen.

- Skämtet får mig också att undra hur mycket Amazons rekommendationssystem är hackat av författare och förläggare som ett marknadsföringsverktyg, säger säkerhetskonsulten Richard Smith.