Italienaren Giovanni Pastore i Rom har lanserat tre hårdporrwebbplatser som alla börjar med ordet absolut. Detta har fått Vin & Sprit, som säljer Absolut vodka, att reagera.

Under hösten vände de sig till FN-organet World Intellectual Property Organization (Wipo), som övervakar immateriella rättigheter, däribland varumärken, och krävde att porrwebbplatserna inte skulle få använda sig av ordet absolut i domännamnet.

Vin & Sprit hävdade i sin inlaga till Wipo att porrsajterna inte hade något att göra med varumärket Absolut. Enda orsaken att använda sig av namnet är för att snylta på den välkända vodkan.
- Man kan uppfatta det som att vi är avsändare av porrsajterna och det är vi naturligtvis inte. Vi vill inte vara förknippade med dem. Mannen som startat porrsajterna har ingen koppling till Absolut och därför anser vi att ordet absolut inte ska finnas i domännamnet, säger Eva Kämpe-Forsberg, marknadsdirektör på Absolut Company inom Vin & Sprit, till Affärsvärlden.

Mannen som lanserat webbplatserna anser att ordet absolut är ett generiskt ord och att Vin & Sprit därför inte kan lägga beslag på det, samt att han inte haft något ont uppsåt. Efter att Vin & Sprit kontaktade mannen begärde han 240 000 euro för att lämna ifrån sig domännamnen.

Wipo anser i ett färskt utslag att Giovanni Pastore inte har rätt till namnet i absolut och att han använde det i syfte att snylta på Vin & Sprits varumärke Absolut. Mot den bakgrunden har Wipo beslutat att domännamnen övergår till Vin & Sprit.