Att kalla sexuellt avvikande för cancersvulst är okej, men inte att skriva att homosexualitet är moraliskt nedbrytande. Högsta domstolens avgörande om hets mot homosexuella den 6 juli löper nu stor risk att fällas i Europadomstolen.

Den 6 juli dömdes fyra nazister som 2004 delade ut flygblad på en skola i Söderhamn. Texten i flygbladen påminner om frikyrkopastorn Åke Greens predikan, som friades i HD. Nazisterna däremot dömdes till villkorligt och böter.

Högsta domstolen var inte enig. Två av fem domare reserverade sig. Europadomstolen fäller så småningom "självklart" HD:s dom, tror Göran Lysén, professor i folkrätt i Uppsala.

- I en demokrati måste debatten få vara spretig och kritik riktas, även skarp och kränkande. Avarter tas ned av debatten själv. Om värre saker inte sades än de citerade, så blir det snart väldigt tyst i Sverige. HD-domen är ett solklart fall för Europadomstolen i Strasbourg, säger han till Dagens Nyheter.

För att någon ska fällas för hets mot folkgrupp kräver Europadomstolen att det handlar om så kallat "hate speech" - betydligt grövre påhopp än flygbladsutdelarna i Sundsvall gjort sig skyldiga till, enligt Lysén.

- De två som reserverade sig gjorde det just med tanke på Europadomstolen. Man får ha respekt för att det handlar om utomordentligt svåra gränsdragningar mellan svensk och europeisk rätt, säger Johan Munck, själv medlem av Högsta domstolen, dock inte en av dem som dömde flygbladsutdelarna.

Citat ur pastor Åke Greens predikan som friades av HD:

”Är homosexualitet något man väljer, svar ja. Man väljer det. Man är inte född till det."

"Sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen. Herren vet att sexuellt förvridna människor kommer till och med att våldta djuren."

"Genom att legalisera partnerskap mellan män och män och mellan kvinna och kvinna, så kommer det att skapa katastrofer helt enkelt. Utan dess like. Vi ser redan följderna av det här. Vi ser det genom aids som sprider sig. Nu är inte alla aidssmittade homosexuella, men det har uppstått på grund av detta en gång i tiden."

Citat ur nazisternas flygblad som fälldes av HD:

”Samhället har på några få årtionden svängt från ett avståndstagande från homosexualitet och andra sexuella avarter till ett omfamnande av denna avvikande sexuella böjelse. Din antisvenska lärare vet mycket väl att homosexualitet har en moraliskt nedbrytande effekt på folkkroppen och kommer villigt att försöka framhäva det som något normalt och bra."