Arimateia Dantas, en brasiliansk kommunpolitiker i staden Esperantina, fick en idé efter att hans flickvän lämnat honom. Orsaken var att hon tröttnat på hans prematura ejakulationer och att hon sällan själv lyckats uppnå orgasm tillsammans med honom. Dantas beslöt därför att göra en undersökning i Esperantina, en stad med 35 000 invånare. Det visade sig att endast 28 % av de sexuellt aktiva kvinnorna i undersökningen fick orgasm vid samlag.

För att skapa möjligheter till information och uppmuntra till mer jämlik aktivitet i de brasilianska sängarna, utlyste Dantas förslaget om att den nionde maj varje år ska vara "orgasmens dag" i staden. Tanken är att temat och den avsatta dagen inte bara ska leda till uppsluppna festligheter utan också till upplysning om mänsklig sexualitet, könssjukdomar och annat.

Förslaget gick igenom och den nionde maj 2002 kommer säkerligen att bli en munter dag för staden, som då, inte helt oväntat, väntar massor av besökare. Stadens borgmästare, Jose Inaldo Franco, är inte fullt lika glad över det hela. Som god katolik anser han att beslutet är "pornografiskt", hur nu ett beslut kan vara det.

Beslutet har väckt stor uppmärksamhet i hela Brasilien, med högljudda röster både för och emot. Man frågar sig om något liknande skulle kunna vara möjligt i en svensk stad med 35 000 invånare?