Deckarförfattaren Mickey Spillane, som skapade den hårdkokta privatdetektiven Mike Hammer, avled i sitt hem i South Carolina i måndags. Han blev 88 år.

Mickey Spillanes böcker har sålts i mer än 140 miljoner exemplar. Även om läsarna uppskattade Spillanes böcker föll han inte alltid sina författarkollegor i smaken. Raymond Chandler, skaparen av privatdeckaren Philip Marlowe, beskrev Spillanes arbete som en blandning av våld och porr. Ernest Hemingway bojkottade en krog i Florida sedan ägaren satt upp en bild av Spillane.

-Han tyckte att jag var en usel författare och gillade inte tanken på att jag sålde bättre än han, sade Spillane i en intervju i Vanity Fair 2003.

Med tiden vann Spillane större erkännande som författare och 1995 belönades han med titeln Grand Master av organisationen Mystery Writers of America.

En mer okänd sida av Mickey Spillane är att han även skrev barnböcker, helt fria från våldsinslag. 1980 fick han en utmärkelse för "The day the sea rolled back", som inte har översatts till svenska.