Uppropet mot nazismen har varit en spännande läsning för den som vill studera bottenjournalistik på lägsta nivå. Och faktafelen, de haglar tätt.

Niclas Löfdahl utpekades exempelvis den 30 november i Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter som nazist. Att samma person gått ut flertalet gånger i medier och tagit starkt avstånd från sitt förflutna verkar vara mindre betydelsefullt. En gång nazist, alltid nazist?

I Expressen den 1 december (sidan 10-11) publiceras namn och bild på Daniel Hansson, Robert Vesterlund och Fredrik Axelsson. Samma passbild publiceras under samtliga namn. Vem som utpekas för vad verkar vara av mindre betydelse.

Några sidor längre fram (sidan 14) i samma tidning, efter artikeln om ´hotet mot demokratin´, tackar Nina Lekander i en krönika den militanta och högst antidemokratiska organisationen Anti Fascistisk Aktion (AFA).

"För egen del skulle jag särskilt vilja tacka Anti-fascistisk aktion i Stockholm. Inte för att jag alltid är ense med dem vare sig i förtrycksanalys eller val av kampmetod, men för att de har haft en huvudroll i att se till att min lilla plätt på jorden är lugn och snäll numera."
Den 30 november kunde man i Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter läsa att Granholms fastigheter har en omsättning på 24 miljoner. Korrekt uppgift är 24 000 kronor. Några nollor hit eller dit spelar kanske ingen roll. Det är ändå bara nazister.

Den 2 december skriver Expressen om Brödraskapet-medlemmen Patrick Huisman, och publicerar en bild. Dock på fel person. Mannen på den bilden har inget med den anhållne Huismans verksamhet att göra. Något som även Expressen insåg efteråt, och rättelse publiceras dagen efter.

Den 1 december skriver Svenska Dagbladet att Christoffer Rangne deltagit i vapenkuppen mot en polisstation på Lidingö 1991. Fel ännu en gång. Ragne var misstänkt för rånet men fälldes aldrig.

Faktafelen fortsätter i takt med läsarnas applåder.

För den som vill studera nazismen och har lite högre krav på sanningshalten rekommenderas i stället böcker som "Vit makt och blågula drömmar: rasism och nazism i dagens Sverige" (Natur och Kultur) av Anna-Lena Lodenius och Per Wikström från 1997, eller ´Nazist, rasist eller bara patriot?´ (Rikspolisstyrelsen) av samma författare. Den sistnämnda är för övrigt gratis, och kan beställas från Polisen.