Den 13 oktober stängde Yahoo ned en nätbutik som sålde brädspelet Ghettopoly. Spelet går ut på att man agerar hallick eller cracklangare i ett getto-område i en amerikansk storstad. Det spelar på alla befintliga hiphop-klichéer och har varit oerhört populärt, men Yahoo vågar inte sälja det efter påtryckningar från svarta medborgarrättsorganisationer.

David Chang, som utvecklat brädspelet, hävdar att man ska spela för att ha kul tillsammans och att han bland annat håller på att utveckla ett liknande spel om amerikanska "rednecks" (primitiva bondlurkar). Changs utveckling av Monopolspelet har upprört många amerikanska organisationer. Spelarna ska på ett liknande sätt röra sig runt en spelyta och dra kort och så vidare. Men det handlar inte om att köpa fastigheter och tjäna på pengar på kapitalistiskt korrekta sätt. I Ghettopoly handlar det om att sälja crack, sköta om sina horor, ta över crackhus, samla in beskyddarpengar och så vidare.

Om man betänker att detta är exakt vad många hiphopskivor och videor handlar om, tycks det en smula långsökt att förbjuda eller försöka hindra ett spel som driver med hela denna absurda "gangsta"-romantik. Spelet finns dock fortfarande att köpa via Changs webbplats, men Yahoo har tackat för sig. Kanske det hade gått enklare om han börjat med Redneckspelet? Det kommer alltid att vara politiskt korrekt att driva med vad Michael Moore kallar "Stupid White Men", men så fort någon minoritet blir måltavla är det tydligen fara å färde.

http://www.ghettopoly.com