Engelsmannen Steve Gough, 44, gav sig i juni ut på en vandring för att hävda sin rätt att vara naken. Naturligtvis vandrade han sålunda iväg naken, förutom strumpor, skor, mössa och ryggsäck. Bara några dagar senare arresterades han för att ha "stört friden". Det hela har nu utvecklat sig till ett mediespektakel och ett antal protester i England.

Då Gough gav sig iväg på sin planerade vandring genom England på ungefär 135 mil var han medveten om att problem skulle uppstå. Han gav intervjuer under färdens gång och pratade sig varm för människans rättighet att vara naken och det absurda i engelsk lagstiftning. Efter att han gripits och anklagats för just detta – att vara naken – fick han mer eller mindre omedelbart rätt. Det fanns ingenting i hans beteende som de facto är olagligt i och med att han till exempel inte koncentrerat sig på att visa upp sig med något slags sexuellt mål i sikte.

Men debatten kring den nakna sanningen gjorde att han greps igen efter att ha släppts mot borgen. Och nu sitter han fortfarande i häkte! Som protest mot detta arrangerade likasinnade en demonstration i London nyligen. Fem män klädde snabbt av sig på varuhuset Selfridge’s på Oxford Street i London. De hade planerat en betydligt kortare marsch – till Hyde Park – men klädde villigt på sig igen då poliser sa åt dem att göra det.

”No sex please, we’re British!” är en gammal klichéslogan som tycks hålla än. Men i det här fallet rör det sig inte om pryda viktorianska åsikter kring sex i sig, utan om något betydligt mer grundläggande: rätten att helt enkelt vara naken när man känner för det. Kommer Steve Gough någonsin komma fram till sitt mål?