Då man ska bli offentlig politiker i USA bör man helst ha rent mjöl i påsen och, framförallt, ren byk i säcken. Att Arnold Schwarzenegger, som ju vill bli guvernör i Kalifornien, haft sin beskärda del av granskande uppmärksamhet har vi rapporterat om ett antal gånger. Nu stormar det igen. Dock inte kring faderns nazistiska sympatier, utan om en incident 1977 då Arnold och hans muskelbyggarkompisar raljant delade på en och samma kvinna på gymmet.

Den feministiska advokaten Gloria Alfred fick nyligen information om en intervju i herrtidningen Oui 1977, i vilken Schwarzenegger skröt om sina gruppsexupplevelser på Gold’s Gym i Venice i Los Angeles. "Muskelbyggare festar mycket. En gång på Gold’s Gym, där alla toppkillar tränar, kom det plötsligt ur en naken svart tjej. Alla hoppade på henne", lät det 1977.

Alfred menar att oavsett om detta var en gängvåldtäkt eller bara frivilligt lösaktigt leverne visar det på en attityd mot kvinnor som inte kan vara acceptabel för någon som ska vara med och styra en hel amerikansk stat. Medhåll kommer från gayaktivister, som kritiserar Schwarzenegger för att använda ordet "fag" om homosexuella i samma intervju. Men de flesta kalifornier tycks dock ta det hela med ro. Vad folk hade för sig för 26 år sedan kan inte vara relevant för en politiskkarriär idag, så länge det inte rörde sig om något olagligt, menar de.

Uppenbart är att det inte är någon lek att helt sonika bli politiker i ett land som USA. Den liberala rörelsen, i vilken feminister och gayaktivister kategoriskt kan sägas ingå, har ju av andra, mer politiska skäl orsak att hysa agg mot Arnie. Som republikan och därmed konservativ står han ju för helt andra värderingar än de. Skulle dock den svarta kvinna som var närvarande på gymmet 1977 träda fram och hävda att det rörde sig om en gängvåldtäkt blir det dock säkerligen annat ljud i skällan.