Amerikanska datagiganten Microsoft dömdes den 11 augusti att betala ut 520 miljoner dollar till programmeraren Michael Doyle och hans företag. Detta efter att de under många år använt hans patent utan tillstånd.

Under 1994 utvecklade Doyle och hans företag Eolas Technologies, i samarbete med Universitet i San Francisco, en programvara för webbläsare som lätt får surfprogram att samarbeta med olika nätbaserade interaktiva tjänster. Denna programvara patenterades i november 1998. Microsoft inkorporerade den utan tillstånd i Internet Explorer och stämdes sedermera av Eolas.

Den 11 augusti 2003 dömde så en federal jury till Doyle och Eolas fördel. Microsoft ska nu följaktligen betala ut 1,47 dollar per sålda Explorer-enheter under perioden november 1998 och september 2001: 354 miljoner stycken! Summan blir häpnadsväckande 520 miljoner dollar!

Sannolikt kommer Microsoft att överklaga detta beslut, men då faktum kvarstår att deras hävdande att det inte fanns något patent på programvaran i fråga inte har någon grund kommer det sannolikt att bli mycket svårt för dem att vinna.