En efter en faller de bort, de fristående varianterna av Microsofts webbläsare Internet Explorer. I höstas försvann Internet Explorer för Unix. Nu har Microsoft meddelat att det inte heller kommer några ytterligare Mac-versionen av Internet Explorer.

Samtidigt har den amerikanske produktchefen för Internet Explorer sagt att det inte kommer några fler fristående versioner av Internet Explorer för Windows. Vill du uppgradera till Internet Explorer 7 måste du uppgradera operativsystemet. Den som har Windows ME och vill köra nästa utgåva av Internet Explorer lär vara tvungen att betala för en uppgradering.

Det rimmar illa med hur det lät 1996-97 när Netscape hade den absolut mest populära webbläsaren och Microsoft knappt hade några marknadsandelar alls. Då framhöll Microsoft att Internet Explorer skulle finnas för alla populära plattformar, till och med Unix. Internet Explorer skulle också vara gratis för all framtid.

Det stämmer visserligen fortfarande. Microsoft kommer inte att direkt ta betalt för framtida versioner av Internet Explorer. Men budskapet är trots det något annat än vad det var för sex, sju år sedan.

På sikt försvinner förstås Internet Explorer helt och hållet. Microsoft lär baka ihop Internet Explorer så tätt med framtida operativsystem att du inte kommer att uppleva webbläsaren som ett separat program. Du kommer knappt att märka av Internet Explorer.

Men marknaden för webbläsare är långt ifrån stendöd. Det frodas flera alternativ från andra utvecklare än Microsoft. Norska Opera lyckas till och med ta betalt för sin webbläsare. Min favorit bland webbläsarna är Firebird, den bantade versionen av Mozilla. Firebird kommer inom kort att ersätta Mozilla. Tråkigt nog saknas fortfarande aktuella svenska översättningar av såväl Mozilla som Firebird.

Ladda hem Mozilla (finns för Windows, Macintosh, Linux/Unix):
http://www.mozilla.org/releases

Ladda hem Firebird (finns för Windows, Macintosh, Linux/Unix):
http://www.mozilla.org/projects/firebird/release-notes.html#install