Haschhandlarna i Christiania är beredda att riva sina bodar för att rädda fristaden i Köpenhamn. Danska borgerliga partier har velat bygga bostäder på den attraktiva marken, men nu föreslås istället en uppsnyggning för hundratals miljoner. Bara haschhandeln försvinner.

Vid ett möte i början av mars framgick att även haschhandlarna kring ökända Pusher Street erbjuder sig att - åtminstone tillfälligt – upphöra med försäljningen.

Diskussionen om det alternativa sociala experimentet på det gamla kasernområdet i centrala Köpenhamn har intensifierats. Dels för att både omvärld och fristadens invånare har tröttnat på narkotikahandeln i området – allt mer kontrollerad av kriminella mc-gäng och andra illegala organisationer. Dels för att fristadens avtal med försvarsministeriet går ut nästa år.

De borgerliga partierna har tidigare hotat med att riva området och bygga exklusiva bostäder där. Men stödet för rivning är begränsat. Tre av fyra invånare i den danska huvudstaden vill ha Christiania kvar, enligt en ny enkät.

Det stora borgerliga regeringspartiet Venstre har nu gjort en kovändning från rivningskravet och föreslår istället att 300 miljoner danska kronor avsätts för en uppsnyggning av Christiania. Under förutsättning att narkotikahandeln försvinner. Även Danskt Folkeparti, vars partiledare Pia Kjaersgaard rasat mot de narkotikaliberala inslagen i fristaden, anser att idén är god.

Men representanter för de cirka ett tusen invånarna i fristaden är inte begeistrade över politikernas "uppsnyggningsförslag": "Det är ju tal om en reell avvecklingsplan, där man sanerar och driver ut de nuvarande invånarna", säger Ole Lykke i christianiternas kontaktgrupp till tidningen Politiken.

http://www.christiania.org