Falska examensbevis från svenska lärosäten, bland annat Kungliga tekniska högskolan och Chalmers, säljs via Internet. Hur många falska bevis som är i omlopp vet ingen. Men det skadar förtroendet för det svenska utbildningssystemet i utlandet, menar Högskoleverket.

- Oäkta betygshandlingar från erkända universitet blir allt vanligare. Problemet med bluffuniversitet som säljer värdelösa diplom har vi uppmärksammat tidigare. Men att det cirkulerar falska examensbevis från erkända lärosäten är ett mycket större hot, säger Erik Johansson, handläggare på Högskoleverket till Upsala Nya Tidning.

Högskoleverket har hittills hittat omkring 20 webbplatser där falska examensbevis säljs. Fakedegrees.com är en av dem. Här kan man köpa examensbevis från närmare 30 svenska högskolor för 75 amerikanska dollar styck. Det finns länkar till både Kungliga tekniska högskolan och Chalmers.
- De falska bevisen är verkligen skickligt gjorda, det är riktigt svårt att se skillnaden, säger Erik Johansson.

Och de svenska examensbevisen är populära. Elva procent av beställningarna till fakedegrees.com är önskemål om svenska examensbevis, det placerar Sverige på tredje plats.

I flera länder har universiteten agerat. I Storbritannien har man stämt ägaren till fakedegrees.com. Liknande rättsfall förbereds i Australien, Nya Zeeland och USA. Ett sätt att komma åt problemet är att skapa en webbtjänst där information om alla examina i landet samlas, så har bland annat Australien gjort.

Fakedegrees.com erbjuder falska examensbevis från följande svenska högskolor:

Chalmers tekniska högskola
Göteborgs Universitet
Högskolan i Borås
Högskolan i Gävle
Högskolan i Gävle/Sandviken
Högskolan i Halmstad
Högskolan i Jönköping
Högskolan i Kalmar
Högskolan i Karlskrona/Ronneby
Högskolan i Karlstad
Högskolan i Kristianstad
Högskolan i Skövde
Högskolan i Växjö
Högskolan i Örebro
Karlstads universitet
Kungliga tekniska högskolan
Linköpings universitet
Luleå tekniska universitet
Lunds universitet
Mitthögskolan
Mälardalens högskola
Stockholms universitet
Sveriges lantbruksuniversitet
Uppsala Universitet
Umeå universitet
World Maritime University
Örebro universitet

http://www.fakedegrees.com