Kalashnikov har länge satt standarden för kraftfulla gevär och den ryska uppfinnaren av vapnet, Mikhail Kalashnikov, 83, har nyligen tecknat ett avtal som innebär att det berömda namnet snart kommer att pryda en mängd hushållsprodukter och varor av lika hög kvalitet.

Han har inlett ett samarbete med en litet tyskt företag, "Marken Marketing International," som kommer att använda hans namn som varumärke på en rad vanliga konsumentvaror som paraplyer, klockor, rakvatten, snowboards, halogenlampor, pocketknivar och energidrinkar.

Anledningen till avtalet är att Kalshnikov aldrig tjänade några pengar på sin uppfinning. Han lever för tillfället på sin pension i en tvårumslägenhet i Moskva. Han blev belönad med medaljer och anses som en folkhjälte, men under den sovjetiska kommunistregimen såg han aldrig några inkomster från sin uppfinning.

Han utvecklade det berömda anfallsgeväret AK-47 1947, när han tillfrisknade från skador han fick under andra världskriget. Mer än 50 miljoner AK-47 gevär har tillverkats sedan vapnet officiellt introducerades i den sovjetiska militären 1949.