I flera svenska kommuner där Sverigedemokraterna tagit plats i fullmäktige har personer som inte kandiderat för partiet valts in.

Förfarandet har gått till som så att väljare skrivit de ofrivilliga kandidaternas namn och adress på tomma valsedlar, och i otursamma fall har detta resulterat i en plats i kommunfullmäktige.

Ingen av dem som valt in mot sin vilja vill dock förknippas med Sverigedemokraterna. Därför kommer deras platser att stå tomma under mandatperioden eftersom de inte får ersättas av någon annan.

I två småländska kommuner, Sävsjö och Gnosjö, har Sverigedemokraterna tagit ett mandat i fullmäktige. Men platserna kommer sannolikt att stå tomma i fyra år. Likadant i Sävsjö där två personer blivit uppskrivna mot sin vilja. I Mariestad ser Sverigedemokraterna ut att få en vägmästarroll, men om det finns kandidater är mycket osäkert.

I Gällivare och i Norrköping kan platser stå tomma efter avhopp. I Alvesta hoppar en efter en av. I Olofström var tre personer uppsatta utan att veta om det och så vidare.

http://www.sverigedemokraterna.se