När den berömda hackaren Kevin Mitnick skrev sin bok om datasäkerhet, "The Art of Deception", var det första kapitlet självbiografiskt. Det ingick i förhandstrycken som skickades till recensenter, men när boken kom ut var kapitlet borttaget.

Någon publicerade det förlorade kapitlet på en mailinglista. Det dök senare också upp på webbsidor och spreds sedan vidare. Mitnick har själv bekräftat att det är det förlorade kapitlet.

Kapitlet innehåller Mitnicks berättelse om hans liv som hackare, flykting, hans arrest, rättegång och tid i fängelse. Det innehåller också anklagelser mot John Markoff, journalist för New York Times, som enligt Mitnick skrev felaktiga nyheter om honom under hans år som flykting.

Mitnick säger själv att han är glad att kapitlet dök upp på Internet så han fick berätta hans sida av historien. Han önskade att det skulle ha ingått i boken, men respekterar sin förläggares beslut.

Mitnick är förbjuden att vara online, vilket är en del av villkoren för hans frisläppande. Han är fri att besöka Internet igen först den 21 januari 2003, efter nästan åtta år utan Internet. Han säger att Internet är ett bra sätt att få ut ocensurerad, ickefiltrerad information, till världen och räknar dagarna tills han kan vara online igen.

Det första kapitlet finns att läsa på följande adress:
http://www.thememoryhole.org/lit/deception-ch1.htm