Partiet Nationaldemokraterna har genom en annons på webbplatsen Lindenytt lyckats uppröra hela det lokala etablissemanget. Lindenytt har också, fram till nu ska sägas, annonser från centern, socialdemokraterna, moderaterna och andra större partier liksom från kommunen Lindesberg.

Att Lindenytt tillåtit ett annat parti att annonsera har nu retat upp det politiska etablissemanget totalt. Först ut var Centern med att dra in sin annons och meddela att några nya inte skulle komma så länge Nationaldemokraternas annons ligger kvar. Fler partier har följt efter och nu hotar också kommunen med att sluta annonsera vilket troligen skulle kunna innebära döden för Lindenytt. Genom denna form av ekonomiska påtryckningar försöker alltså en kommun påverka innehållet i ett medium.

På webbsidan försvarar Lindenytt annonsen med följande ord: "Lindenytt har från start haft som policy att låta alla åsikter få komma till tals. Den policyn tänker vi stå för. Självklart sympatiserar vi inte med Nationaldemokraterna men vi tror att det är bättre att släppa fram och debattera än att gömma undan och tysta ned. Partiet är inte ´rumsrent´ men har inte brutit mot någon svensk lag och har tillåtits att ställa upp i svenska val."

De flesta som besökt sidans debattforum är av samma åsikt som Lindenytt, att åsiktsfriheten är viktig att värna om. Bergslagsposten har slagit på stora trumman och vräkt ut sitt hat mot Nationaldemokraterna, Lindenytt och yttrandefriheten.

Berslagspostens chefredaktör Göran Karlsson uttalade sig om annonsen, han sade att hans tidning aldrig skulle ta in en annons från Nationaldemokraterna eller Sverigedemokraterna oavsett vad de betalar.

Samtidigt publicerade Nerikes Allehanda en annons från Sverigedemokraterna i Örebro den 4 juli. Det som enligt chefredaktör Göran Karlsson är otänkbart i Bergslagsposten är alltså tillåtet i Bergslagspostens modertidning Nerikes Allehanda.

Lindenytts webbplats:
http://www.lindenytt.com

Sverigedemokraternas annons i Nerikes Allehanda:
http://ny.lindenytt.com/lindenytt/nyheter/artikelbild/1429.jpg