Efter en dom utfärdad i maj av USA:s överklagningsrätt "Court of Appeals for the Ninth Circuit", kan rastafaris som använder marijuana bli beskyddade under en ny religionsfrihetslag som antogs av kongressen 1993.

Fallet började 1991 när Benny Guerrero kom tillbaka från en resa till Hawaii, då han blev stoppad av myndigheterna. Han hade fem gram marijuana och några frön på sig, och blev anhållen för att ha importerat en förbjuden substans.

I hans försvar hävdade Guerrero att han var en utövande rastafarier och att hans användning var religiös. Hans import av örten var skyddad under "Religious Freedom Restoration Act", en lag som blockerar den federala regeringen från att utan orsak störa en persons utövning av religion.

Efter 10 år i domstolar meddelas dom i maj. Domstolen uttalade att medan lagen kan stöda en del rastafaris som röker marijuana, stöder den inte importen av marijuana. Enligt hans advokat är det som att säga att "vin är nödvändigt för en del kristna, men ni måste inte odla era egna druvor".