Aftonbladet har diktat ihop skandalen om att en tjänsteman vid Nordiska ministerrådet köpte sex under seminariet om kvinnohandel i Tallinn i början av juni. Det påstår flera av de övriga deltagarna nu.

I två Aftonbladet-artiklar av Richard Aschberg den 3-4 juni beskrevs hur en arrangör gick på bordell under konferensen. Aftonbladet förlitade sig på Erik Korsås och byggde artikeln på hans berättelse. Korsås hävdade i tidningen att tjänstemannen hade vägrat åka med de andra och att han och flickan haft badlakan med sig till rummet. Detta är nonsens, enligt norrmannen.

- Det verkar som om man gillrat en fälla, säger norska frilansfotografen Lars Gabrielsen i tidningen Information.

I artikeln uppges att Erik Korsås, som på frilansbasis skrivit en rad artiklar om prostitution för Aftonbladet, även han betalade en flicka för samtal i ett privat rum. Texten framställer Erik Korsås privatbesök som ett professionellt sätt att få en intervju, medan det uppges att tjänstemannen inte velat lämna privatrummet när Korsås knackade, och har sagt "lugn nu har du fått ditt nu vill jag ha lite av mitt".

I artikeln beskrivs tjänstemannen som "besvärad" när frågan senare kommer på tal och att han "hävdar" att han inte haft sex med henne, även om "hon klädde av sig en hel del". Initiativet till besöket togs av tjänstemannen själv, enligt Aftonbladets artikel. Där står att tjänstemannen "åkte sent en natt till en bordell" och att den norske pressfotografen Leif Gabrielsen och Erik Korsås "följde med". Men enligt Leif Gabrielsen var det inte alls så det gick till.

– Arrangören var inte den som tog initiativet till besöket, det gjorde Korsås. Vi tre stod kvar i hotellfoajén då tjänstemannen ville gå en vända för att spela bort 100 kronor på kasinot. Korsås föreslog i stället att de tre skulle göra ett research-besök på en bordell och frågade portieren om tips, säger Leif Gabrielsen.

Enligt Gabrielsen hade Korsås redan under konferensen öppet sagt att han var säker på att någon deltagare skulle köpa sex under Estlandsbesöket, och att han därför aktivt tog del i att arrangera så att en konferensdeltagare skulle hamna på bordell:

– Korsås agerande var en ren fälla. Jag tror varken att Korsås eller arrangören hade sex med den prostituerade flickan, men deras agerande var ungefär detsamma. De betalade för att få tala med samma flicka, och de var bägge borta ungefär lika länge.

Aftonbladets artiklar:

Upprörda känslor över delegatens bordellbesök:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,171626,00.html

- Han tog av sig kläderna:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,171329,00.html