Tyska journalister kan med sitt presskort få rabatt på allt från bilar och tvättmaskiner till resor och dildos. Danska Journalisten har gått igenom alla de förmåner som tyska företag ger de 30 000 journalister i Tyskland som har presskort.

Det är ingen hemlighet att journalister får rabatt utan erbjudandena finns samlade på webbplatserna www.journalismus.com och www.journalistenrabatt.de. Det rör sig om närmare 500 specialerbjudanden. Det har till och med förekommit att journalister blivit förbannade på företag som inte ger dem rabatt.

Audi och Volkswagen ger 15 procents rabatt på bilar, Philips 25 procent på elektronik och postorderföretaget Quelle ger 10 procents avdrag om köparen kan visa upp ett presskort. Även företaget Beate Usher, som specialiserat sig på erotiska produkter, ger rabatt på sexleksaker som piskor och dildos.

- Utvalda journalister kan få rabatt på våra produkter. Reportern behöver inte skriva om erotik, utan det räcker med att de kommer till våra presskonferenser. Om de berättar att de gillar våra varor ger vi dem rabatt, säger Assia Tschernokoff, företagets presstaleskvinna till danska Journalisten.

Philips försvarar rabatten med att det är en fördel om journalister har erfarenhet av deras produkter den dag de skriver om dem.