En ny sorts videofilmer har börjat att säljas i USA och Kanada kallade Bumfight, där hemlösa i Las Vegas slåss med varandra eller gör trick framför kameran för pengar. Filmerna innehåller också tonåringar som slåss med varandra.

Filmerna säljs för 19,95 $ och över 300 000 kopior har redan sålts och filmerna kan bara köpas via Internet. De innehåller inte så mycket slagsmål, mer dumma trick som de hemlösa fick 100 $ för att genomföra - som att tömma sin tarm på gatan, ramla ner för trappor samt springa in i skyltar och fönster.

Videofilmerna upprör många och har nu börjat spridas till Europa med kopior och nya filmer. Socialarbetare i Kanada är chockade att man kan utnyttja någon hemlös för underhållning.

Skaparna av den första filmen säger att de gjorde videon för att finansiera en spelfilm de ville göra och att deras syfte var gott, om än något smaklös. De visste att filmen skulle skapa en kontrovers men inte så stor som den har blivit. De har lovat att skänka 10 cent per film till en hjälporganisation för hemlösa.

Filmskaparna fick idén till videon efter att ha sett ett slagsmål mellan två hemlösa. Skaparna insisterar att de medverkande har skrivit på ett avtal där de avsäger sig rättigheterna till filmerna samt där de medverkande intygar sinnestillståndet.

Inga anmälningar har gjorts hittills till polisen rörande filmen, även om åklagaren i Nevada funderar på ifall de ska anmäla videon. American Civil Liberties Union (ACLU) säger att det första tillägget i USA:s konstitution skyddar alla slags konstiga saker, även något som det här.

Skaparna har efter succén med den första filmen planerat en uppföljare. De har redan filmat cirka 500 timmars material, tillräckligt med material för fyra nya videofilmer.

http://www.bumfights.com