De engelska sexarbetarnas egna fackförening, "The International Union of Sex Workers", godkändes nyligen av fackförbundet GMB. GMB organiserar över 700 000 kommunalt anställda människor i England och sexarbetarna ser det som en stor seger att få ansluta sig till organisationen.

Anna Lopes, 26, är en av de drivande krafterna bakom sexarbetarnas egen förening. Hon arbetar med telefonsex parallellt med sina doktorandstudier i antropologi. Hon hävdar att man nu går mot ljusare tider, i det att sexarbetare av olika slag nu kommer kunna se sin status höjas och man kommer dessutom att lättare få igenom förslag på en politisk nivå. Förslag som till exempel gäller säker sex, säkerhet för sexarbetare och ett motarbetade av hallicksystem och illegala bordeller. Överlag eftersträvar man, enligt Lopes, att skapa bättre förutsättningar för de som arbetar med något som är så centralt i alla samhällen, men som alla inte alltid vill tala om eller diskutera.

Även fackjätten GMB är positiv till anslutningen. Precis som att andra människor ska kunna få säga sitt och organisera sig för bättre och tryggare arbetsvillkor måste sexarbetarna få göra det, hävdar man från GMB:s presskontor.

- Prostitution är inte något degraderande, men däremot villkoren under vilka man tvingas arbeta, förklarade Lopes nyligen för Aftonbladet. I samma artikel reagerade Ylva Thörn, ordförande i svenska Kommunalförbundet, med avsky mot det engelska beslutet. I enlighet med Margareta Winbergs kampanjformler mot prostitution, hävdar Thörn att det är bisarrt och svårt att förstå. Och, tillägger hon med bestämdhet, något liknande kommer aldrig att ske i Sverige.

Och vi som trodde att facken i Sverige var demokratiskt uppbyggda och att fackens medlemmar ska få avgöra sådana frågor i omröstningar? Ylva Thörn från Kommunal är tydligen av en helt annan åsikt. Ett äkta hallickbeteende!