Nu börjar det hända lite i den europeiska cannabispolitiken. Trots att det låter lite som ett skämt, var det i allra högsta grad allvar och verklighet då "The Dutch Experience" slog upp dörrarna i Bournemouth i England den 1 april. Etablissemanget i fråga är en så kallad "coffeeshop", där man utan problem kan köpa och röka cannabis i olika former. Inga andra droger är välkomna och strikt 18-årsgräns i dörren, men annars är det fritt fram att koppla av på cannabisvis utan att bli störd av poliser.

För ett halvår sedan öppnade ett cannabiskafé i Manchester, det första av sitt slag i England. Parallellt med denna etablerande affärsutveckling, släpper polisen nu på tyglarna i många delar av landet, bland annat vissa delar av London. Man har helt enkelt för mycket att göra för att hinna bry sig om att några (många) har cannabis för eget bruk på sig.

Naturligtvis har det debatterats om huruvida det är bra eller dåligt med denna utveckling i holländsk riktning. Den senaste nyheten är att till och med kritikerna nu börjar få kritik från oväntat håll. En konservativ parlamentsledamot skrev nämligen nyligen ett memorandum baserat på medicinsk och sociologisk forskning. Slutsatsen blev att han inte annat än kunde stämma in i de ljummare och betydligt mer liberala vindarna. Dokumentet länkas här nedanför. Väl värt att ta sig en titt på.

http://www.policylibrary.com/Essays/SMFCannabis/SMFCannabis.pdf
http://www.swecan.org