Scientologikyrkan är ingen vän av yttrandefrihet. Länge har man försökt stoppa kritiska publikationer och webbplatser. En av de mest utsatta har varit norskägda www.xenu.net, som under kampparaplyet "Operation Clambake" avslöjat organisationen som en girighetens maktstruktur vars enda syfte är att lura av sina medlemmar pengar.

Scientologer i USA attackerade den populära sökmaskinen Google.com, eftersom den länkade till Xenu.net. Google tog bort dessa länkar under en period och fick då rikligt med kritik från organisationer och privatpersoner som förespråkar en absolut yttrandefrihet på nätet.

Nu har Google kommit fram till en lösning som mer ligger i linje med deras övergripande policy. Länkarna till Xenu ligger nu uppe igen. Mycket tack vare att webbplatsen ligger i Norge, som ju inte ligger inom räckhåll för amerikansk juridik.

Då man får klagomål som kan leda till rättsfall och beslut från högre instanser om faktisk avstängning (till exempel då webbplatsen i fråga finns i USA), lämnar Google numer även en kopia av all korrespondens till organisationen Chilling Effects Clearinghouse (www.chillingeffects.org). Organisationen i fråga drivs av Electronic Frontier Foundation och kämpar tillsammans med ett antal juridikskolor för fullständigt frihet att uttrycka sig på Internet. Dessa erbjuder sedan information om Internet, frihet och rättigheter enligt amerikansk lagstiftning till de som klagar på eller anmäler Google och liknande sökmotorer.