Ali G blev en stor succé på kort tid. Orsakerna är många: hans fullständigt respektlösa drift med politiker, kulturpersonligheter och religiösa ledare i absurda intervjusituationer, de egna sketcherna som präglas av ett imbecillt vansinne och den sublima driften med såväl hip-hop- som annan ungdomskultur.

Ali G skapades av Sacha Baron Cohen, som också "spelar" Ali G. Sacha Baron Cohen råkar vara engelsk jude och får nu hård kritik från webbplatsen www.jewish.co.uk. Man hävdar i ett öppet brev att Cohen är en skam för engelska judar därför att han, enligt dem, främst betraktas som jude och inte som sin pakistanske rollfigur.

Under årens lopp har intensiv kritik mot Ali G och Cohen riktats från engelsk-pakistanskt håll. Det är i sammanhanget mer förståeligt, med tanke på det fullständigt sinnessjuka intryck figuren ger, både ensam och i samkväm med andra. Den spelade tillhörigheten är distinkt och kan inte sägas vara en solskensbild av unga pakistanier med smak för hip-hop och "gangsta"-kultur.

Jewish.co.uk skriver i sitt öppna brev till Sacha Baron Cohen:

"Som en Cohen borde du inse att allt handlar om ledarskap och förebilder. Vilka värderingar skänker du till unga judar? Hur skulle du känna dig om skämten handlade om judar och hade fortsatt lika länge som Ali G? Du skulle också känna dig trött på det."
Cohen tycks för tillfället alltför upptagen med att marknadsföra sin Ali G-långfilm för att hinna - eller vilja - kommentera brevet från jewish.co.uk. Eller så kommer det snart en sedvanligt surrealistisk kommentar från Ali G:s mun om det hela ... "Boom ... Respect!"