Den högt dekorerade militären Colin Powell blev i den nya Bush-regimen inrikesminister. Många applåderade beslutet, inte minst för att Powell är svart. Många av hans partikamrater fick dock nyligen skäl att kritisera honom, tillsammans med en mängd puritanska och religiösa sammanslutningar.

Orsaken kan tyckas absurd. Powell medverkade på alla hjärtans dag i en MTV-sändning där han svarade på tittarnas frågor. En katolsk kvinna från Italien frågade vad han tycker om kondomer, varpå han ärligt svarade att kondomer är en viktig nyckel i att försöka få bukt med HIV-problemet i världen.

Han bad dessutom världens unga strunta i tabun och konservativa åsikter och sätta sin egen och andras hälsa främst.

För de av hans republikanska partikamrater och allsköns bakåtsträvande som lyssnade blev detta för mycket. Pressreleaser, artiklar, debatter och insändare bombarderade olika medier och Powell fann sig inmålad i ett hörn av uppriktighet och ärlighet.

Här befann sig en man som stridit i krig för USA, som lett arméer och som i sammanhanget varit extremt framgångsrik, under intensiv korseld han knappt kunde värja sig mot.

Argumentet Powells belackare försökte hävda? Att avhållsamhet alltid är den bästa lösningen ... Om de visste vad deras egna söner och döttrar håller på med i deras bilars baksäten kanske de skulle tänka om!