"Alla djur är jämlika. Men vissa djur är mer jämlika än andra." Det hävdade Napoleon och de andra grisarna i George Orwells dystopiska samhällsskildring "Djurfarmen". Frågan är om inte Orwell snurrar ytterligare ett varv i sin grav när han får höra att både skotska och amerikanska forskningsföretag och universitet lyckats slå ut den gen i grisen som orsakar människans immunförsvarsreaktion vid transplantation.

Grisar är renliga djur. Det har vi alla fått lära oss i skolan, deras tryfflande, snusande och grymtande till trots. Grisar, har det visat sig, kan också vara utmärkta organdonatorer till människor. Problemet med att den mänskliga kroppen stöter bort främmande organ tycks nu dessutom vara övervunnet sedan skotska forskare födde fram en kull grisar på juldagen 2001 utan den gen som orsakar reaktionen i människan.

Amerikanska forskare vid University of Missouri-Columbia hävdar att de redan i september fått fram en liknande kull. Vem som vann tävlingen i fråga kan kanske spela mindre roll för oss vanliga dödliga. Det intressanta i sammanhanget är nog snarare vad forskningsresultaten på sikt kan bringa. Inte ens den mest snustorrt rationelle forskare kan väl tro att det bara är att "byta grejer" mellan olika djur och tro att det inte får djupgående effekter på mottagarens psyke? Och vad händer om experimenten och donationerna visar sig vara så framgångsrika - och billiga - att det blir legio att ta från grisar snarare än mänskliga donatorer? Det naturliga urvalet slås ur spel och mutationer skapade av krasshet och Nobelprisgirighet tar vid!

Klonade får, genmanipulerad mat, högst sannolikt mänskliga kloningsförsök i lönndom ... Och nu möjligheten att bota sjukdomar och skadade människor med grisarnas hjälp ... Vetenskapen gör onekligen framsteg!

En sak tycks säker. I takt med att grisarnas organ sprider sig i människornas kroppar, kommer försäljningen av julskinka definitivt uppleva en sjunkande tendens! Och hur populär kommer egentligen denna typ av donation vara bland judar och muslimer?

Grymt, sade grisen. Grymt. Och vi håller med.