Arnold Schwarzenegger hävdade nyligen i en tysk tidning att Hollywood har en hel del skuld i den senaste tidens terroristattacker. "Hollywood saknar moral då det gäller våldsamma filmer ...", uttryckte han.

Schwarzeneggers senaste film, "Collateral Damage", skulle haft premiär den 5 oktober. Filmen handlar om en brandman (gissa vem?), vars familj dödas i en terroristattack och filmen har, naturligtvis, ett utpräglat hämndtema. Efter NYC-smällen ringde dock Arnie direkt till sina producenter på Warner Bros och bad dem vänta med releasen. De var inte på något sätt motståndare till den idén ... Tvärtom.

Filmen kommer ju att bli enormt framgångsrik bara den första emotionella perioden går över i det amerikanska psyket. Den som väntar på en garanterad box office smash hit, väntar aldrig för länge!

Efter katastrofen skänkte Arnie med fru en miljon dollar till fonden för de dödas familjer. "Jag spelar ofta actionhjältar, men alla de som jobbade i New York efter katastrofen är sanna hjältar!", berättade han för den tyska tidningen.

Godhjärtat i all ära, och en pc-doftande spark mot filmindustrin kan också vara på sin plats. Men hur kan han glömma sin egen roll som ultravåldets gyllene kalv? Vem har glömt alla de timmar av underhållningsvåld han bjudit på under årens lopp, med fyndiga "one-liners" i kampen mot endimensionella skurkar?

"True Lies" är ett underbart exempel på hur verkligheten anammar fantasierna och vice versa. Och vilken fantastisk titel! I filmen skildras arabiska terrorister som förbereder en kärnvapenattack utanför Floridas kust (!). Arnie massakrerar och förlöjligar naturligtvis dem alla, flygplan med terrorister åker in i skyskrapor och i slutscenen får han (igen) sin älskade Jamie Lee Curtis i skenet av en kärnvapenexplosion ... Man frågar sig om, men hoppas inte att, internationella muslimska terrorister samlar Arniefilmer på video för att hämta ny inspiration ...

Schwarzeneggers uttalande är förmodligen en underbar underskattning av den effekt Hollywood har, men fyller säkert många fans med seriös beundran. I hans fall måste det nog lika mycket handla om en illaluktande självinsikt som plågar honom innerligt. Kanske han själv börjar frukta attacker, som den globalt välkända ikon han är? Hur många "Jingle all the ways", "Kindergarten Cops" och "Twins" han än medverkat i, kommer han alltid att minnas för sina one-liners i ultrabrutala sammanhang, ofta i krig mot terrorister av olika slag.

Vilket leder till ett inte helt osannolikt scenario ... Som republikansk rådgivare (i hälsa och motion ...) och med fru från ärevördig (?) politikersläkt, är steget inte långt till mer konkret politiskt arbete. Schwarzenegger har råd att köpa sig hela vägen in i ovala rummet många gånger om, han har ett eget stridsflygplan, och när "Collateral Damage" väl har premiär, kommer han att bli en av USA:s absolut mest populära människor. Bäva månde terroristerna då "Terminator" blir president ... Eller bäva månde USA?

Att verkligheten många gånger, ofta på de mest surrealistiskt absurda sätt, skapats av Hollywoods propagandistiska produktioner är nu mer än någonsin ett otvetydigt faktum.

"I'll be back ..."