Under lång tid har crackers penetrerat datorer med topphemlig information hos Telia. Informationen rör företags- och myndighetskonton för bland annat ISDN- och modemuppkopplingar via 020-nummer. Kontouppgifterna har använts för att ringa och surfa gratis i mycket stor utsträckning.

Företagen märker sällan den extra trafiken, hävdar de hackers Flashback varit i kontakt med. Att logga på sig via privatkunders konton känns inte lika utmanande, menar de. När dessa ser sina telefonräkningar, anmäler de ju det felaktiga direkt till Telia. Det chockerande i sammanhanget, fortsätter de, är att Telia inte meddelat de berörda företagen och myndigheterna att det pågår olovlig trafik på deras bekostnad.

Väl medvetna om "tjuvåkandet" har Telia valt en policy av tystnad, enligt en av de inblandade. Detta har också medfört att de som haft tillgång till uppgifterna kunnat surfa vidare utan något som helst motstånd eller några som helst åtgärder.

Flashback har fått tillgång till samtliga dessa hackers webbadresser med login-uppgifter och lösenord för mängder av konton. Bland annat finns riksdagen, polisen och en stor mängd företag med på dessa webbsidor. Hur Telia kommer att hantera denna pinsamma situation inför berörda kunder har vi i skrivande stund ingen aning om. Men det är högst tveksamt om Telia kan fortsätta att hålla locket på, då det rör sig om hundratals företag och myndigheter.

Mer information om denna uppseendeväckande hackeraffär kommer dessutom att läggas ut på www.flashback.se på måndag, den 29/10. Vi kommer då även att publicera länkar till de kontroversiella webbsidorna. Här nedan följer ett par exempel på de webbsidor det handlar om.

http://teliafun.fcpages.com/telia-020.txt
http://members.tripod.com/teliafun/telia-020.txt
http://www.escalix.com/freepage/teliafun/telia-020.txt
http://teliafun.topcities.com/telia-020.txt
http://user.netomia.com/teliafun/telia-020.txt