"Det största konstverk som någonsin funnits." Med de orden visade den 73-årige tyske tonsättaren Karlheinz Stockhausen enligt många slutgiltigt att han är spritt språngande galen. För vad Stockhausen avsåg var terrorattentatet mot World Trade Center i New York.

Stockhausen fick i maj i år ta emot Polarpriset på en miljon kronor i Stockholm. Vid en presskonferens i Hamburg skulle han förklara principerna bakom sin operasvit "Ljus", som han arbetat på i ett kvartssekel. "Att människor i en enda akt utför något som vi inom musiken aldrig kan drömma om, att folk tränar totalt fanatiskt i tio år för en enda konsert och sedan dör ... Mot sådant är vi som kompositörer ingenting", sade Stockhausen och hans olycka var gjord. Visserligen medgav Stockhausen att det finns en skillnad mellan konst och förbrytelser, eftersom offren i New York inte frivilligt kommit till konserten.

De fyra konserter med Stockhausens musik som skulle vara höjdpunkten på en festival i Hamburg har dock ställts in, efter krav från sponsorer och Hamburgs kulturmyndigheter. Hamburgs kulturminister Christina Weiss förklarade att de som begriper Stockhausens värld möjligen bedömer uttalandena annorlunda, men att allmänheten inte kan förstå.