63 procent av 120 av landets största tidskrifter har övervägt att flytta sin distribution utomlands. 72 procent skulle kunna lägga utgivningsbeviset på Åland för att slippa svenska momsen. Det visar en undersökning av Sveriges Tidskrifter.

- Jag är inte förvånad att så många är intresserade av att flytta utomlands. En del har nog fyllt i det alternativet också för att visa att de menar allvar. Momsen är orättvis, säger Lars Strandberg, vd för Sveriges Tidskrifter. Undersökningen om den svenska momsen på tidskrifter, utförd av Ernst & Young, är ytterligare ett argument i Sveriges Tidskrifters försök att få regeringen att ta upp momsfrågan i höstens skatteöverläggningar.

Bakgrunden är att de flesta medier, tv, radio och Internet, är helt befriade från moms, medan dagspress har sex procents moms på inköpspriset. Tidskrifter har 25 procents moms. Totalt kontaktades 109 tidskrifter i undersökningen och resultatet visar att branschen är rejält trött på den ofördelaktiga momsen.

Om flera tidskrifter flyttar sin distribution till exempelvis Åland får det stora effekter för Sverige, enligt Lars Strandberg.
- Förutom minskad sysselsättning och skattekonsekvenser påverkas det pressetiska och självreglerande system vi har i Sverige bland annat vad gäller textreklam, säger han. Rapporten är nu överlämnad till finansdepartementet.
- Vi räknar med att dessa frågor nu får högsta prioritet i skattediskussionerna och att det läggs ett antal förslag till lösningar i höstens budget, säger Lars Strandberg.