I en protest mot den ekonomiska globaliseringen, lyckades hackergruppen "Virtual Monkeywatch" nyligen ta sig in i det ekonomiska toppmötet World Economic Forums datorsystem.

Gruppen stal känsliga uppgifter som mobiltelefonnummer och resplaner för bland andra Yasser Arafat, Bill Clinton, Kofi Annan och Bill Gates.

Men även ett hundratal framträdande svenskar blev drabbade. Bland annat finns telefonnummer och kreditkortsnummer till personer som SE-bankens, Framfabs Jonas Birgersson, Volvos Leif Johansson, Icon Medialabs Johan StaÎl von Holstein och Scanias Leif Östling.

Men inte nog med alla telefon- och kontokortsnummer. Gruppen har även hittat ett slags "åsiktsregister" där privata kommentarer ges till varför deltagare i det årliga Davos-mötet inte skall bjudas in igen. Där finns kommentarer som "han är för gammal", "hon är inte längre gift med honom och skall inte bjudas igen" och "han har försökt begå självmord och bör inte bjudas tillbaka".

Virtual Monkeywatch, som består av fyra personer, lyckades komma åt personliga telefonnummer till 27 000 personer av rang som deltagit i Davosmöten samt 1 400 personers kreditkortsnummer. Hade alla uppgifter skrivits ut hade det fyllt minst 80 000 A4-papper.

http://www.sonntagszeitung.ch