Kinesisk polis har slagit igen en av landets få prodemokratiska webbsidor, som kallas Forum för ny kultur, och nu jagas Xin Wenming, mannen bakom webbsidan, anklagad för att ha publicerat "kontrarevolutionärt" material.

Tillslaget är ett led i regimens nya satsning på att stoppa otillåtet material på Internet, däribland regimfientliga texter. Nyligen presenterades den nya kinesiska Internetpolisen, som snart skall finnas i 20 provinser och leta efter förbjudna sidor.

Forum för ny kultur var en av Kinas allra första webbsidor som öppet förespråkade demokrati. Den grundades i april av demokratiaktivister i östra delen av landet. En av grundarna är Mu Chuanheng, som är en veteran i demokratirörelsen och har tillbringat mycket tid i olika straffläger. Namnet Xin Wenming är en pseudonym, sannolikt för någon av grundarna. I jakten på Xin Wenming slog polisen även till mot det Pekingbaserade dataföretag som hade den serverdator som webbsidan fanns på. Företagets direktör förhördes av polisen ett antal gånger och bolaget hotas nu av nedläggning.

Det här är inte första gången de kinesiska myndigheterna slår till mot webbplatser som inte faller dem i smaken. I juni i år anklagades en annan webbsideinnehavare för subversiv verksamhet, sedan han publicerat information om de prodemokratiska protesterna på Himmelska fridens torg 1989.

Internetanvändandet i Kina ökar snabbt, och myndigheterna gör allt de kan för behålla kontrollen över utvecklingen. Bara sedan årsskiftet har antalet användare fördubblats till nära 17 miljoner. För att hindra medborgarna från att besöka utländska hemsidor som anses olämpliga används så kallade brandväggar.